Donderdag 28 september
Opening van het festival
- Luisterplaats Plebanie, choorstraat 1 ’s-Hertogenbosch
- Gratis toegang
- 19.15 Luiden van de laagste zeven klokken van de Sint-Jan.
- 19.30 opening
- 19.45 Openingsconcert door Joost van Balkom en Rinka van der Schans
Speciaal voor de derde editie van het Jacob van Eyck Festival hebben Rinka en stadsbeiaardier Joost van Balkom als openingsconcert een gevarieerd programma samengesteld met repertoire van zowel 300 jaar geleden als populaire muziek van de 21e eeuw.
Programma:
1. ‘Questa dolce sirena‘ van Jacob van Eyck (1589/ 1590 – 1657) door Joost
2.’A very special day’ van Willard A. Palmer (1917 – 1996) door Rinka
3. Popliedjes: ‘Love Song’, Sara Bareilles, ‘Stop de tijd’, Marco Borsato en ‘Laugh about it’, Racoon door Joost en Rinka
4. Fantasia en echo van Jacob van Eyck (1589/ 1590 – 1657) door Joost en Rinka
5. Prelude in D mineur van Muzio Clementi (1752 – 1832) door Rinka
6. ‘Every day’ van Carly Commando door Joost en Rinka
7. ‘Doen Daphne d’over schoone maeght’ van Jacob van Eyck (1589/ 1590 – 1657) door Joost
8. ‘Struggle for pleasure’ van Wim Mertens (1953) door Joost en Rinka
Rinka van der Schans genoot haar pianolessen aan de Muzerije
in ‘s- Hertogenbosch. Ze startte op achtjarige leeftijd met lessen bij Peter Zimmerman, Annelies Thijssen en Bart van Dongen. Inmiddels krijgt ze pianoles van de befaamde japanse pianoleraar Toru Oyama.
Via haar vader leerde zij de beiaard kennen en besloot ze beiaardlessen te volgen bij de stadsbeiaardier van ‘s- Hertogenbosch, Joost van Balkom. In vier jaar tijd ontdekte ze hoe divers het repertoire van een beiaardier kan zijn en haalt ze daar ook haar plezier uit. Ze heeft veel invloed gehad in de muziekkeuze van het openingsconcert.
Joost van Balkom studeerde klarinet aan het Brabants conservatorium bij Piet Jeegers, compositie aan het Koninklijk conservatorium bij Louis Andriessen, Frederic Rzewski, Diederick Haakma en Dick Raaimakers. Hij studeerde beiaard aan de l’école Française de carillon te Douai (Frankrijk) bij Jacques Lannoy. Hij behaalde daar in 1986 het diplôme maître carillonneur. Op het moment is hij werkzaam als beiaardier van ‘s- Hertogenbosch Heusden en Drunen en geeft hij klarinet- en saxofoonles bij verschillende kunstinstellingen. Hij schreef composities en arrangementen voor onder andere de festivals Oorproeven, November Music, Theaterfestival Boulevard, Jazz in Duketown, Bosch Parade, Gaudeamus muziekweek en Magisch Maastricht. Hij richtte twee muziekscholen en een beiaardschool voor amateurs op. Hij treedt regelmatig op in binnen- en buitenland, geeft nog steeds les in klarinet, saxofoon en beiaard. Daarnaast studeert hij Cultuur wetenschappen.