Informatie & Tijden

Bossche Klokkengieters van 1367 tot 1565, lezing van John Vermulst


Datum: Zaterdag 30 september 2023
Tijdstip: 14:00 – 15:00
Locatie: Kringhuis, parade 12 Den Bosch
Aanmelden: Niet nodig, gratis entree

In ‘s-Hertogenbosch zijn nog enkele klokken aanwezig van Bossche gieters waaronder eentje van Gobel Moer in het JBAC. In Heusden zijn nog klokken van Bossche gieters aanwezig waaronder een klok van Willem en Jaspar Moer in de Catharijnekerk.

Bossche klokken komen naast Nederland nog voor in Duitsland, Polen, België en Frankrijk. Frappant is ook dat er nog vrij veel grote klokken aanwezig zijn, zoals in Den Haag, Amsterdam, Arnhem, Keulen, Maastricht en Antwerpen.

De voordracht van John Vermulst gaat over het ontstaan van de klokkencultuur, de luidklok, de ontwikkeling tot de voorslag, beiaard, change ringing, over het vernietigen van de klokken tijdens oorlogen ( en omgekeerd: klokken gieten uit kanonnen)en uiteraard over de Bossche klokkengieters waaronder Jacobus van Helmont en zijn broers Willem van Helmont en Jan van Veghel, de gebrs. van Hyntham, de gebrs. Hoernken, Geert van Wou, Gobel Moer, zijn zonen en kleinzoon.

John Vermulst is inzetbaar geweest als docent Boschlogie. Eveneens heeft hij jarenlang mensen rondgeleid in de stad, in het stadhuis, provinciehuis, Zwanenbroedershuis, Sint Jan en Sint Janstoren. Tijdens de Covidperiode heeft hij veel onderzoek gedaan naar klokken van Bossche klokkengieters tussen 1367 en 1565. Opvallend was daarbij dat er nog 115 klokken van de Bossche klokkengieters uit dat tijdvak aanwezig zijn en die voor het merendeel nog worden gebruikt!

Evenement tijdschema's (1)

30 september 2023
-
cewebadmin cewebadmin

Do 28 september

Den Bosch

Vr 29 september

Den Bosch

Zo 1 oktober

Heusden

Data