Informatie & Tijden

Demonstratie luiden met de hand

Datum: Zaterdag 30 september 2023
Tijdstip: 15:30 – 18:00
Locatie: Sint Janstoren Den Bosch
Entree: € 12,50
Aanmelden: van te voren aanmelden

Ontdek de magie van het luiden van de klokken in de toren van de Sint-Jan.
Ga mee en ontdek meer over de historie van de toren en haar klokken. Doe zelf mee en ervaar het gevoel van de cadans en het majestueuze geluid als de klokken met de hand worden geluid.

Sinds de restauratie van de Sint-Janstoren in 2021 is het weer mogelijk om de zeven laagst hangende klokken in de Sint-Jan met de hand te luiden, inclusief de 5750 kilo wegende Noteman. Dit was voor het laatst mogelijk in 1954.

Deze zeven klokken die nu weer met lange touwen te luiden zijn, vormen het Dorisch gelui van de jaren zeventig. Deze luidtouwen hangen op de tentoonstellingszolder van de toren. Met handluiden is een afwisselender geluid voor te brengen en gasten kunnen nu zelf worden betrokken bij dit bijzondere stukje cultureel erfgoed. De luidplaats is ingericht op de tentoonstellingszolder op de tweede verdieping

Voor het Jacob van Eijck Festival wordt een speciale demonstratie workshop georganiseerd waarmee deelnemers in de gelegenheid zijn om dit luidproces niet alleen van dichtbij te ervaren, maar er ook actief aan deel te nemen.

Je gaat zelf meewerken aan de voorbereiding en het omleggen van de touwen om de klokken en daarna help je mee de klokken te luiden.

Hoe ziet het programma eruit?

  • Ontvangst en korte presentatie over de historie van de klokken in toren en uitleg over de workshop.
  • Rondleiding in de toren met een speciale focus op de klokken en een adembenemend uitzicht over de stad vanaf de spits van de toren van de Sint-Jan.
  • Voorbereiding voor het handmatig luiden; Omleggen van de touwen om de klokken.
  • Handmatige klokken luidsessie onder begeleiding van ervaren klokkenluiders.
  • Afronding en einde workshop.

Evenement tijdschema's (1)

30 september 2023
-
cewebadmin cewebadmin

Do 28 september

Den Bosch

Vr 29 september

Den Bosch

Zo 1 oktober

Heusden

Data