Informatie & Tijden

Klokkenwandeling

Datum: Vrijdag 29 september 2023
Tijdstip: 14:00 – 16:00
Locatie: Bij het stadhuis, markt 1

Op vrijdag 29 september aanstaande verzorgt het Bossche Klokkenluiders Gilde in het kader van het door de Bossche Beiaardstichting te organiseren Jacob van Eyckfestival een klokkenwandeling. De wandeling start om 14.00 uur op de Markt bij het Stadhuis, duurt ongeveer twee uur en eindigt op de Parade. Een kenner op het gebied van klokken leidt u langs verschillende gebouwen waar al dan niet zichtbaar nog klokken aanwezig zijn. Waar mogelijk laten we de klokken ook horen. De kosten van de wandeling bedragen € 10,- per persoon en u kunt zich aanmelden via info@klokluiden.nl. Voor meer info 06 – 14564870.

Tijdens de wandeling zullen we ingaan op het feit dat luid-, slag- en beiaardklokken al vele eeuwen onderdeel uitmaken van het dagelijkse leven in de stad en bij het feit dat ’s-Hertogenbosch ook bijna twee eeuwen lang een belangrijk klokkengietersstad is geweest.

De klokken van de twee beiaarden in de Bossche binnenstad strooien nog steeds hun muzikale klanken uit over de stad, de slagklokken geven nog steeds de tijd aan en de luidklokken waarschuwden voor naderend gevaar en onheil en belangrijke maatschappelijke gebeurtenissen. Ook riepen zij op tot gebed en deelname aan de religieuze bijeenkomsten in kerken en kloosters. Kortom: zij verkondigden lief en leed en geven klankkleur aan de stad en doen dat nog steeds.

Er was een tijd dat de klokken de hele dag door  te horen waren, maar kerken en kloosters worden gesloten en daarmee verdwijnen klokken.

De wandeling voert langs plekken waar nog klokken al dan niet zichtbaar aanwezig zijn. We staan niet alleen stil bij die klokken en hun gieters, maar natuurlijk ook bij de geschiedenis van de betreffende gebouwen.

Evenement tijdschema's (1)

29 september 2023
-
Bij het stadhuis, markt 1

Do 28 september

Den Bosch

Vr 29 september

Den Bosch

Zo 1 oktober

Heusden

Data