Datum: Zaterdag 11 oktober 2025
Tijdstip: 14:00 – +/- 15:00
Locatie: Kringhuis Den Bosch
Spreker: John Vermulst
Entree: Gratis
Aanmelden: Niet mogelijk
Voorafgaand aan de lezing verzorgt blokfluitiste Wendy Wouters een kort concert met solowerken van Jacob van Eyck, componist en klokkenexpert uit de 17e eeuw.
Daarna neemt John Vermulst u mee op een reis door de tijd waarin klokken een centrale rol speelden in het dagelijks leven. Een tijd zonder horloges of mobiele telefoons. Luid-, slag- en speelklokken gaven structuur aan het bestaan. Ze riepen op tot gebed, waarschuwden bij brand of gevaar en kondigden sluiting aan van stadspoorten of herbergen.
’s-Hertogenbosch kent een rijke traditie op het gebied van klokkengieten en beiaardspel; al in de veertiende eeuw begonnen Bosschenaren met het vervaardigen van klokken van uitzonderlijke kwaliteit. De klokken van Bossche gieters als Jacobus van Helmont zijn nog altijd te horen, verspreid over heel Europa – van Amsterdam en Maastricht tot Polen en Noord-Frankrijk. In het torentje van het Bossche stadhuis hangt zelfs de oudste openbaar functionerende uurslagklok van Noord-, Midden- en Zuid-Europa, gegoten in 1372.
Muzikaal gezien speelde ’s-Hertogenbosch ook een voorloperrol, al in 1425 werd hier muziek gespeeld op klokken. De stad kent een lange lijn van bekwame klokkenspelers en beiaardiers, met als huidige stadbeiaardier Joost van Balkom. De Bossche beiaarden in het stadhuis en de Sint-Jan weerspiegelen die eeuwenoude traditie, mede dankzij het werk van beroemde namen als de gebroeders Hemony en – natuurlijk – Jacob van Eyck.
Van Eyck, zoon van Bossche ouders en opgegroeid in Heusden, werd ondanks zijn blindheid een gerenommeerde musicus en beiaardier in Utrecht. Samen met de Hemony’ s ontwikkelde hij de techniek om klokken nauwkeurig te stemmen – een revolutie in de beiaardkunst. Zijn invloed reikt tot in de torens van vandaag, waaronder die van de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch, waar nog een originele Hemony-klok te horen is.
De voordracht van John Vermulst biedt een kans om kennis te maken met een vaak vergeten maar bijzonder invloedrijk aspect van onze culturele geschiedenis – hoorbaar op straat, voelbaar in ons dagelijks ritme.

Evenement tijdschema's (1)
Zaterdag 11 oktober
-
cewebadmin